NAVO: Afghaanse militairen moeten beter opgeleid

De Afghaanse veiligheidstroepen moeten beter opgeleid worden en het is daarom cruciaal dat er een akkoord wordt getekend waarmee het mogelijk wordt om tegen het eind van dit jaar, als de gevechtsmissie eindigt, een internationale troepenmacht in Afghanistan te houden. Dat hebben de militaire bevelhebber van de NAVO, Philip Breedlove, en secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen zaterdag gezegd.

De Afghaanse president Hamid Karzai weigert tot dusverre de veiligheidsovereenkomst te tekenen. Hij ziet dit als een taak voor zijn opvolger, die in april wordt gekozen. Als het akkoord uiteindelijk helemaal niet wordt getekend, dan vertrekken alle buitenlandse militairen.

Dat is volgens Breedlove en Fogh Rasmussen geen goed idee, omdat de Afghaanse veiligheidstroepen meer training nodig hebben. Ze waarschuwen bovendien dat zonder de aanwezigheid van buitenlandse troepen de buitenlandse financiële hulp op de tocht komt te staan. Daardoor kan het voor Afghanistan erg moeilijk worden om de salarissen van de troepen te betalen.