Brussel legt opjagen vis met stroomstoot aan banden

Nederlandse vissers krijgen geen extra vergunningen om vissen met stroomstoten hun netten in te jagen. Dat heeft het Europees Parlement besloten. "Onbegrijpelijk dat Europa geen ruimte wil geven voor deze innovatie", schrijft Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) in een reactie.

De platvis verstopt zich vaak in de zeebodem. Om hem toch te vangen worden traditioneel zware kettingen gebruikt die over de bodem slepen. Die moeten de vis doen opschrikken. Bij de zogenoemde pulskorvisserij zijn deze kettingen verwijderd en worden lichte stroomstoten gebruikt om de vissen omhoog te doen komen. Hierdoor zou minder schade aan de bodem ontstaan, minder brandstof worden verbruikt en is er ook minder bijvangst.

Momenteel zijn alle vormen van elektrisch vissen echter verboden. Om de nieuwe methode uit te kunnen proberen is een uitzondering gemaakt. Vijf procent van de vissersboten die normaal met kettingen werken mogen nu met elektriciteit vissen. Dit zou worden uitgebreid naar tien procent, wat zou betekenen dat in plaats van 42 schepen 84 schepen de nieuwe methode mogen gebruiken.

Op initiatief van de Franse Europarlementariër Alain Cadec werd de uitbreiding echter geschrapt. Volgens Van Dalen vrezen de Fransen concurrentie uit Nederland."En daarom houden ze deze innovatie tegen. Belachelijk!" Hij kondigt aan zich in te blijven zetten voor volledige toelating van de nieuwe techniek.