Voldoende steun gekozen burgemeester door draai CDA

Door een draai van het CDA is er nu een twee derde Kamermeerderheid voor een gekozen burgemeester. "Dat schimmige systeem met een vertrouwenscommissie loopt op zijn laatste benen", zegt CDA-leider Sybrand van Haersma Buma in een interview met de Volkskrant. "We willen naar een open verkiezing."

Het is voor Buma nog geen uitgemaakte zaak of de gemeenteraad of de inwoners de burgemeester moeten kiezen. "Voor beide opties is wat te zeggen. Dat debat wil ik, ook in mijn partij, op inhoud voeren."

Een twee derde Kamermeerderheid is nodig voor de benodigde grondwetswijziging en die meerderheid lijkt er nu te zijn.De burgemeester wordt nu nog na aanbeveling van de gemeenteraad voorgedragen door de minister van Binnenlandse Zaken en benoemd door de koning.

Het nieuwe inzicht bij het CDA is een gevolgd van de heroriëntatie op de eigen grondbeginselen. Daar is de partij mee bezig sinds die in 2012 in de oppositie belandde.

Het CDA wil ook buurtinitiatief stimuleren. Bewoners die denken een bepaalde dienst goedkoper te kunnen aanbieden dan de gemeente, zouden het recht moeten krijgen daartoe een voorstel in te dienen.

Buma wil verder het kiesstelsel vervangen door een systeem waarbij de helft van de honderdvijftig Kamerzetels zoals nu via lijsten wordt gekozen. De andere helft zou in 75 kiesdistricten moeten worden gekozen. Hierdoor zouden veel kleinere partijen verdwijnen. Daarmee wordt de bestuurbaarheid van het land volgens Buma vergroot.