'Sochi duurder dan alle Winterspelen opgeteld'

Aan de Olympische Winterspelen in Sochi is meer uitgegeven dan aan alle Winterspelen die sinds 1924 zijn gehouden bij elkaar. De Spelen in Sochi kosten zo'n veertig miljard euro, terwijl de eerdere 21 Winterspelen bij elkaar ongeveer 35 miljard euro kosten, concludeert NRC Handelsblad zaterdag uit grootschalig archiefonderzoek.

Voor het onderzoek werd eerst gekeken naar bedragen die bij vorige Winterspelen werden vermeld in kranten, rapporten en onderzoeken. Daarbij werd alles meegerekend. Het gaat dan onder meer om organisatiekosten en de aanleg van vliegvelden, snelwegen en stadions. Vervolgens werden die bedragen omgezet naar euro's in de huidige tijd.

Toen Sochi in 2007 door het Internationaal Olympisch Comité werd aangewezen als gaststad was er een begroting van 7,7 miljard euro. Daarvan was bijna negentig procent bedoeld voor infrastructuur en andere kosten. De rest was voor de organisatie. Volgens schattingen is het totaalbedrag opgelopen tot zo'n veertig miljard euro. De oppositie stelt volgens de krant dat de helft van dat bedrag is verdwenen door corruptie, maar de organisatoren zeggen dat veel geld is gestoken in infrastructurele projecten.

Na de Winterspelen in Sochi waren de Spelen die in 1998 in het Japanse Nagano werden gehouden de duurste. Die zouden 14,6 miljard euro hebben gekost. Bij die Spelen werd de complete administratie verbrand, mogelijk om een onderzoek naar omkoping en corruptie te frustreren. Een onderzoeksgroep schatte de kosten uiteindelijk alsnog in.

De derde plaats wordt bezet door de Spelen van 2010 in het Canadese Vancouver, met een bedrag van vijf miljard euro.