Passagier die losgaat tijdens vlucht moet cel in

Een 52-jarige man moet voor zijn agressieve en gewelddadige gedrag aan boord van een vliegtuig negen maanden de cel in. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam vrijdag bepaald. De man krijgt daarnaast een voorwaardelijke straf van drie maanden opgelegd en een proeftijd van twee jaar.

De straf is fors hoger dan de eerder door de rechtbank opgelegde straf. Die bepaalde dat de man vijf maanden de cel in moest, waarvan 164 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. De verdachte ging tegen de straf in hoger beroep.

De man moest voor de rechter verschijnen omdat hij in november 2012 onder invloed van alcohol was en flink tekeer ging tegen de aanwezigen in het vliegtuig.

Zo heeft hij een steward geduwd, getrapt en een mengsel van speeksel en bloed in het linkeroog en de mond van de steward gespuugd. Hierdoor moest het slachtoffer wekenlang medicijnen slikken om een eventuele besmetting met het hiv-virus te voorkomen.

De man was niet te stoppen in zijn gedrag. Uiteindelijk moest hij met tiewraps worden vastgebonden. Hierbij verzette hij zich hevig en trapte hij tegen een stoel en een raam van het vliegtuig. De gezagvoerder moest zelfs gedurende vijf minuten de cockpit verlaten om te assisteren en heeft overwogen om een tussenlanding te maken.

Het hof heeft naar aanleiding van alle aantijgingen tegen de man besloten dat de eerder opgelegde straf 'geen recht doet aan de ernst van de feiten en de omstandigheden waaronder deze zijn begaan'.