Nederlandse journalist aangeklaagd in Egypte

Een Nederlandse journaliste die werkzaam is voor de Arabische nieuwszender Al-Jazeera is woensdag door het Egyptische openbaar ministerie aangeklaagd. De verslaggeefster moet samen met negentien anderen terechtstaan. De Nederlandse, twee Britten en een Australiër worden verdacht van het verspreiden van valse geruchten waarmee de nationale veiligheid in gevaar is gebracht. De zestien anderen, allen Egyptenaren, worden verdacht van lidmaatschap van een terreurorganisatie.

Het is de eerste keer dat journalisten terecht moeten staan voor aan terrorisme gerelateerde aanklachten sinds in december de Moslimbroederschap tot terreurorganisatie bestempeld werd. In totaal zitten acht verslaggevers vast. Wie de Nederlandse vrouw is, is niet duidelijk.

De Egyptische autoriteiten beschuldigen Al-Jazeera ervan gekleurde journalistiek te bedrijven en vooral de kant van de Broederschap te kiezen. Volgens het Egyptische openbaar ministerie werkten de journalisten vanuit een luxe hotel in Caïro. Ze 'manipuleerden beelden' om zo 'onrealistische beelden te schetsen die de buitenwereld de indruk moesten geven dat er een burgeroorlog gaande is'. Bovendien zouden er beelden zijn uitgezonden die de 'terreurgroep moest helpen zijn doelen te bereiken en de publieke opinie moesten beïnvloeden'.

Al-Jazeera werkt in Caïro vanuit een hotel, nadat er meermaals invallen waren gedaan op de redactieburelen. De nieuwszender ontkent bevooroordeeld te zijn. Een advocaat van de zender bevestigde dat er aanklachten zijn ingediend, maar kon verder geen informatie geven.

Gamal Eid van het Arabische Netwerk voor de Mensenrechten sprak schande van de aanklachten. "Degene die deze beslissing heeft genomen moet worden gestraft", aldus Eid. "Voor Al-Jazeera werken staat niet gelijk aan lidmaatschap van de Moslimbroederschap."

Hoewel er tijdens het bewind van Hosni Mubarak ook wel eens journalisten werden opgepakt, kan Eid zich geen incidenten herinneren waarbij er daadwerkelijk werd overgegaan tot vervolging. Het is volgens Eid ook voor het eerst dat westerse journalisten op de korrel worden genomen.