Filmset Toscane niet duurder dan 'simpel' Ibiza

De filmsets van de nieuwe Nederlandse romkom Toscaanse Bruiloft waren niet duurder dan die van Verliefd op Ibiza. Dat besefte Johan Nijenhuis, regisseur van beide films, nadat hij afgelopen zomer de opnames van Toscaanse Bruiloft afrondde in de Italiaanse streek.

In 2012 verscheen zijn laatste romkom Verliefd op Ibiza, die hij grotendeels schoot op het eiland dat bekendstaat om zijn budgetvakanties. "Het zal je verbazen, maar Toscane was op veel gebieden zelfs goedkoper dan Ibiza", zegt de filmmaker voor de camera van Novum Nieuws.

"In Toscane heb je te maken met dure stuntmensen en zeer specifieke wetten voor kinderen op de set", gaat Nijenhuis verder. "Maar voor de rest ging alles heel soepel. De locaties werkten prima en hoewel het daar soms veertig graden was, stonden we op de set op Ibiza soms ook te smelten."

De grote verschillen zaten hem eigenlijk in de kleine dingen. "In Italië kun je nog steeds voor weinig geld heel lekker eten", weet Nijenhuis. Op Ibiza is dat volgens hem wel anders. Daar betaal je je vaak blauw aan een zeer matige maaltijd.

Het duurst van Toscaanse Bruiloft was nog de smetteloos witte poedel die de moeder van de bruid naar Italië meeneemt. "Dat is een bekende Italiaanse filmhond, een volleerd actrice, die fantastisch luistert", lacht Nijenhuis. "Ze komt maar in een paar scènes voor, maar daarvoor hebben we dieper in de buidel getast dan voor de meeste crewleden."

In Toscaanse Bruiloft organiseert Sanne, een rol van Sophie van Oers, bruiloften voor Nederlanders in een Toscaans landhuis. Ze leeft voor het geluk van anderen maar zet haar eigen liefdesleven vaak op een laag pitje. Totdat Jeroen, de rol van Jan Kooijman, ten tonele verschijnt. Hij lijkt echter niet op zoek naar een echte relatie.

Toscaanse Bruiloft, met ook Lieke van Lexmond, Ruud Feltkamp, Simone Kleinsma, Ernst Daniël Smid en Diederik Ebbinge, draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscoop.