Kröller-Müller doet duurste aankoop ooit

Het Kröller-Müller Museum heeft de kostbaarste aankoop in zijn geschiedenis gedaan. Voor 2,8 miljoen euro is een schilderij gekocht van Giacomo Balla, meldt het museum woensdag. Het doek komt uit een particuliere collectie.

Het schilderij Forme Rumore di Motocicletta werd in 1913 en 1914 gemaakt. Balla was volgens het museum een van de voormannen van het futurisme, een vooral Italiaanse beweging die de moderne samenleving omarmde. Dit is ook in het schilderij terug te zien. Balla liet zich voor het schilderij inspireren door een ritje op een motorfiets, wat voor die tijd volgens het museum een 'ongekende sensatie' was.

In het schilderij zijn tandwielen te herkennen en groene en gele vlakken, die de tuinen van de Villa Borghese en de heuvel van de Pincio verbeelden waar Balla door reed. Uitzonderlijk is volgens het museum dat Balla ook heeft geprobeerd de geluiden van de verbrandingsmotor weer te geven, dat heeft hij gedaan met een soort sterren.

Het doek krijgt een plek in de vaste opstelling rond het futurisme. Het Kröller-Müller Museum is het enige Nederlandse museum dat een vaste opstelling aan dit genre heeft gewijd. De koop van het schilderij werd mede mogelijk gemaakt door steun van verschillende fondsen en sponsors.