Internetdealer wordt uitgeleverd aan VS

Nederlander Marc W. mag uitgeleverd worden aan de Verenigde Staten vanwege zijn betrokkenheid bij online drugshandel. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag besloten. Volgens W. hadden de Amerikaanse autoriteiten aan Nederland toestemming moeten vragen bij het inzetten van pseudokopers, maar de rechter oordeelde dat W.'s rechten niet geschonden zijn.

Omdat Nederland een uitleveringsverdrag heeft met de VS moet W. worden uitgeleverd. De 44-jarige man zit sinds 2012 in uitleveringsdetentie, maar probeerde nu via een kort geding tegen Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zijn uitlevering te voorkomen.

De Amerikanen verdenken W. van grootschalige handel in lsd en wiet via internet, en willen hem in Los Angeles voor de rechter brengen. Pseudokopers bestelden bij W. de drugs en konden hem zo betrappen op handel. Hij riskeert een levenslange celstraf in de VS.

Raadsman Bart Stapert hekelt de uitspraak die ervoor zorgt dat zijn cliënt uitgeleverd moet worden. "Dit betekent dat Amerikaanse autoriteiten in Nederland blijkbaar niet aan de wet gebonden zijn", zegt Stapert in een verklaring over de praktijk van het pseudokopen. Hij vindt het onvoorstelbaar dat Opstelten zich 'kritiekloos opstelt tegenover de Amerikanen'.

W. zal nu het Europees Hof voor de Rechten van de Mens vragen de uitlevering tegen te houden, aldus Stapert.