Bejaard echtpaar gedwongen uit elkaar

Pieter en Coby Schouten, een echtpaar uit Leiden dat al 60 jaar lief en leed met elkaar deelt, wordt gedwongen uit elkaar te gaan. 84-jarige Pieter heeft namelijk de ziekte van Alzheimer en wordt opgenomen in een verpleeghuis. Zijn eega van 77 jaar mag niet mee.

Schoonzoon Jack Stikvoort is hier, op z'n zachtst gezegd, niet erg over te spreken Een Facebookpagina over de kwestie die hij heeft aangemaakt is al meer dan 45.000 keer 'ge-vind-ik-leukt'.

Coby mag, volgens de letter der wet, niet meeverhuizen naar de zorginstelling. Dit ondanks haar aandoening aan de hartkleppen en de blindheid aan een oog. De bejaarde dame heeft ook nog kanker gehad en draagt een pacemaker. Maar volgens het Centrum Indicatiestelling Zorg komt mevrouw niet in aanmerking voor een opname en worden de oudjes na zes decennia bruut uit elkaar gehaald. "je bent nog niet ziek genoeg en daarom mag je niet mee zeiden ze," vertelt Coby met tranen in haar ogen.

Jack is van plan om bij een miljoen 'likes' richting Den Haag te gaan. "Heel Nederland gaat hier straks last van krijgen. Het was zelfs zo dat mijn schoonvader naar een verpleeghuis in Amsterdam moest omdat hier in Leiden aanvankelijk geen plaats was. Gelukkig kan hij nu toch in verpleeghuis Robijnzicht in Leiden terecht." In de visie van de schoonzoon kan je mensen die hun hele leven keihard gewerkt hebben en alles samen hebben meegemaakt, dit niet aandoen.

Volgens het eerdergenoemde CIZ is dit een heel normale gang van zaken. Het is een vervelende situatie, maar de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten) is nu eenmaal bedoeld voor mensen die zorg nodig hebben.