Nederland met 41 olympische sporters naar Sochi

De Nederlandse afvaardiging voor de Olympische Winterspelen van Sochi telt 41 sporters. Dat heeft sportkoepel NOC*NSF maandag bekendgemaakt. Het is de grootste Nederlandse equipe ooit op de Winterspelen. In Vancouver bestond de Oranje-ploeg vier jaar geleden uit 34 atleten.

De delegatie bestaat uit twintig schaatsers, tien shorttrackers, zes bobsleeërs en zes snowboarders. Jorien ter Mors doet zowel aan het shorttrack als aan het langebaanschaatsen mee. "We nemen deel aan meer wintersporten dan ooit tevoren", zegt chef de mission Maurits Hendriks. " Prachtig. Een team met potentie."

De meeste sporters vertrekken volgende week naar Sochi, waar de Winterspelen op vrijdag 7 februari worden geopend. De eerste van in totaal 51 begeleiders zijn al gearriveerd, om kwartier te maken voor het team. Er is een olympisch dorp in de zogenoemde coastal zone, waar de schaatsers wonen, en er is een dorp in de mountain zone, waar de snowboarders en bobsleeërs onderdak hebben.

"We zijn er klaar voor. Laat de Spelen maar komen", stelt Hendriks. "Ik hoop dat Nederland er ook van gaat genieten en ik hoop vooral ook dat men trots is op onze 41 sporters. Bijna iedere dag zijn we actief op het ijs of in de sneeuw."

Shorttracker Christiaan Bökkerink werd als laatste aan het team toegevoegd. Ook de namen van de remmers bij het bobsleeën zijn definitief ingevuld. Judith Vis stapt bij Esmé Kamphuis in de bobslee. In de viermansbob krijgt Edwin van Calker gezelschap van Sybren Jansma, Arno Klaassen en Bror van der Zijde.