'Leger Egypte wil El-Sissi als president'

De Opperste Raad der Strijdkrachten van Egypte steunt een gooi van legerchef Abdel-Fatah el-Sissi naar het presidentschap. Volgens de Egyptische staatstelevisie maakt El-Sissi zijn kandidatuur mogelijk al binnen enkele uren wereldkundig.

Egypte kiest eind april een nieuwe president. Het gerucht dat El-Sissi als minister van defensie en opperbevelhebber wil aftreden om zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen doet al maanden de ronde. Maandag bevorderde interim-president Adly Mansour de legerleider tot veldmaarschalk.

El-Sissi besprak een mogelijke presidentskandidatuur maandag met de legertop, meldde staatspersbureau MENA. De leden van de Opperste Raad der Strijdkrachten zouden El-Sissi 'unaniem' hun zegen hebben gegeven.

De 59-jarige legerleider geniet onder de Egyptische bevolking brede steun. Veel Egyptenaren zien El-Sissi als de redder van het land, omdat hij leiding gaf aan de staatsgreep van begin juli, waarbij president Mohammed Morsi het veld moest ruimen. Omdat er bovendien weinig alternatieven zijn, El-Sissi de pers achter zich weet en kritiek op zijn persoon niet wordt getolereerd, lijkt hij al zeker van de overwinning.

Volgens de Egyptische wet mag een militair niet deelnemen aan de presidentsverkiezingen. Als El-Sissi opgaat voor het presidentschap moet er een nieuwe legerchef worden gezocht en een nieuwe minister van defensie. Het leger heeft chef-staf Sedki Sobhi voorgedragen om El-Sissi in beide functies te vervangen, meldt de regeringskrant Al-Ahram. Een aspirant-minister van defensie moet volgens de grondwet de steun genieten van het leger.

Zondag maakte Mansour al bekend dat de volgorde van de verkiezingen is omgedraaid. Er worden nu eerst presidentsverkiezingen gehouden. Daarna moeten, in ieder geval voor eind juli, de parlementsverkiezingen plaatshebben.

De verboden Moslimbroederschap van de afgezette president Morsi en haar medestanders protesteren nog steeds regelmatig tegen de staatsgreep van het leger. De islamisten noemen El-Sissi een meedogenloze dictator in het spoor van Hosni Mubarak, die de dood van talloze politieke tegenstanders op zijn geweten zou hebben. "Het volk wil dat de moordenaar wordt terechtgesteld, niet dat hij tot president wordt benoemd", stellen zij in een zondag uitgebrachte verklaring.

Een verbond van islamisten riep zijn aanhang op dinsdag opnieuw de straat op te gaan. Egypte herdenkt dan de 'Dag van Woede' van drie jaar geleden, een van de bloedigste episoden uit de volksopstand tegen het bewind van Mubarak. Dinsdag is bovendien de openingszitting van een nieuwe rechtszaak waarin Morsi en tientallen van zijn bondgenoten terechtstaan.

Maandag diende een van de laatste gematigde bewindslieden in de Egyptische interim-regering zijn ontslag in. Vicepremier Ziad Bahaa-Eldin legde op Facebook uit dat hij al langer zijn handen vrij wilde hebben voor zijn Sociaaldemocratische Partij (SDP). Om 'onmin te voorkomen' is hij aangebleven tot de nieuwe grondwet was aangenomen, zei Bahaa-Eldin. De vicepremier geldt als een pleitbezorger van verzoening met de islamisten en een tegenstander van de harde aanpak van politieke tegenstanders.