Badr Hari: mijn kracht zal geen zwakte meer zijn

Badr Hari erkende maandag in de rechtbank dat zijn kracht ook zijn zwakte is geweest. "Ik kan u vertellen dat u mij hier nooit meer ziet. Dat beloof ik echt. Ik sluit voor mezelf een periode af waarin ik veel heb geleerd. Mijn kracht zal zeker niet meer mijn zwakte zijn, zowel binnen als buiten de ring", verzekerde hij de rechters.

De 29-jarige vechtsporter zei dit in zijn laatste woord op de laatste dag van het proces in de Amsterdamse rechtbank. Het Openbaar Ministerie eiste vorige week vier jaar celstraf tegen hem, waarvan een voorwaardelijk.

Hari staat terecht voor in totaal negen delicten, waaronder een reeks mishandelingen in het Amsterdamse uitgaansleven. De belangrijkste aanklacht is de ernstige mishandeling van zakenman Koen Everink tijdens Sensation White in skybox 233 in de Amsterdam Arena in juli 2012.

Hari's advocaat Bénédicte Ficq vindt dat voor de meeste feiten in de tenlastelegging geen bewijs is aangedragen. Zij pleitte evenals de advocaat van de ontkennende medeverdachte Ferhat Y. voor niet-ontvankelijkeid van het OM en vrijspraak voor de meeste aanklachten.

De raadsvrouw stelt dat Hari, die zelf als eerste naar De Telegraaf stapte, door alle media-aandacht al voldoende is gestraft. Wel opperde zij dat als haar cliënt toch wordt veroordeeld een lange voorwaardelijke straf, een boete en een horecaverbod een goed alternatief zou zijn voor de gevangenis. Ook stelde ze voor dat Hari een aantal lezingen aan jongeren geeft. Hij gaat zich sowieso inzetten voor een jongerenproject in Amsterdam-West tegen geweld, zei Ficq.

Hari, die eerder overigens heeft bekend Everink een 'corrigerende tik' te hebben gegeven in de Arena, heeft al ruim zes maanden in voorarrest doorgebracht. Everink wil van beide verdachten in totaal 63.000 euro schadevergoeding.

De rechtbank in Amsterdam sluit het onderzoek op 10 februari en doet 21 februari uitspraak.