Robben zürück: "Fysio mee op vakantie"

2013 was voor Arjen Robben (30) met goud omrand. Het jaar eindigde met een bloedende knie. Na 51 dagen rusten en revalideren is Robben klaar voor de nieuwe prijzenjacht.

Een vrouw met een bontkraag over het hoofd achter de dugout krijgt een high-five. Robben balt zijn vuisten en steekt zijn armen in de lucht. Mario Götze schiet Bayern München na acht minuten op voorsprong tegen Borussia Mönchengladbach. De lach is terug op het gezicht van Robben. Een rood kleedje houdt zijn benen warm in dugout. Het is een paar graden boven het vriespunt in een uitverkocht Borussia-Park.

Tien minuten eerder kwam Robben vlak voor de start van de wedstrijd als laatste uit de kleedkamer. Vlak na coach Pep Guardiola. De bestbetaalde trainer in de Bundesliga geeft tijdens de wedstrijd als een bezetene aanwijzingen langs de zijlijn. Het verbale en non-verbale overleg met sportief directeur Matthias Sammer, ook zittend op in de dug-out, oogt obsessief. De armen vliegen alle kanten op.

Als het scorebord in Mönchengladbach 61 minuten en 55 seconden aangeeft, wijst Guardiola naar Robben, zittend in een soort leren vliegtuigstoel. Hij mag warmlopen. Bayern staat 0-2 voor. Thomas Müller schoot eerder een penalty binnen, waarna Robben opnieuw opsprong en juichte. Hij legt nu het kleedje op de stoel, doet zijn jas uit en trekt een geel hesje aan.

Voor de Nordkurve (fanatieke fans van Mönchengladbach) doet Robben de warming-up. Rekken, strekken en korte sprintjes onder begeleiding van fitnesscoach Lorenzo Buenaventura, meegekomen met Guardiola. Na ruim tien minuten zwaait de trainer naar zijn adjudant. Robben trekt een laatste sprintje en snelt naar Pep.

Alleen zijn hoofd en nek zijn niet roodgekleurd als Robben klaarstaat om in te vallen. De armen zijn bedekt door een thermoshirt en een thermobroek omklemt de benen. Guardiola geeft een tikje tegen de kont van de Groninger. Na vier minuten wachten naast de vrouwelijke vierde official mag hij er in. 51 dagen na de charge van FC Augsburg-keeper Marwin Hitz op zijn knie, waaruit toen bloed door een witte thermobroek druppelde.

"Het is nu zeven weken geleden en ik moet heel blij zijn", zegt Robben na vrijdagavond na zijn rentree tegen Goal. "Het was een pittige blessure en toch ben ik al heel ver. Het liep echt als een trein voor de winterstop. Totdat die keeper van Augsburg langs kwam. Ik moet via trainingen en wedstrijden weer in het ritme komen, want ik ben nog niet honderd procent fit. Ik ben toch meegegaan omdat er enkele blessures waren en er veel jonge jongens op de bank zitten."

Robben is terug in de spotlights. De knie is hersteld. De schop van Hitz betekende een vroeg einde van het Super-Jahr voor de 72-voudig international. Hij had zijn moment of fame in de Champions League-finale en won ook nog de Duitse titel, de DFB Pokal én de Europese Super Cup.

Hij moest alleen toekijken hoe zijn teamgenoten op 21 december wereldkampioen werden in Marokko. "Ik mocht niet reizen vanwege mijn knie, dus ik zat thuis op de bank voor de televisie de finale te kijken. Ik vond het erg jammer dat ik er niet bij kon zijn. Dat was wel frustrerend. Maar het is heel mooi voor het team en de club dat we ook die prijs hebben gewonnen. Dat is dan toch een toetje na een mooi jaar", zei Robben.

De periode van rust en revalideren speelde zich voor een groot deel af onder de winterzon. "We hebben een heerlijke vakantie gehad. Daar was ik ook eigenlijk wel aan toe na zijn druk jaar. We zijn niet naar Groningen geweest, maar met de familie richting de zon. De fysiotherapeut ging mee, dus ik kon gewoon doortrainen. Tijdens het trainingskamp in Qatar hebben we alles verder opgebouwd om weer snel terug te kunnen keren."

Dat lukte. Een dag na zijn dertigste verjaardag maakte Robben zijn rentree. Een feestje tot laat op de avond was niet mogelijk. "We zaten toen in het vliegtuig en daarna in een hotel. Mijn ploeggenoten hebben nog wel voor mij gezongen. En we hebben taart gegeten. Het beste deel van de dag was 's ochtends. Toen kreeg ik van mijn kinderen ontbijt op bed. Ze hadden hele mooie tekeningen gemaakt en ook zij hebben gezongen."

Een jaar ouder en vele ervaringen én prijzen rijker. Robben behoudt zijn drang naar succes in 2014, het jaar van het WK in Brazilië én het jaar waarin Bayern dominant wil blijven in Duitsland en Europa. Vooralsnog ziet het er weer goed uit voor Der Rekordmeister. Het gat met nummer twee Bayer Leverkusen is tien punten. Bij een zege in het inhaalduel met VfB Stuttgart (woensdag) loopt de voorsprong op.

"We zijn denk ik zelf onze grootste vijand. We hebben een ruime voorsprong. Het is aan ons om die vast te houden. Deze zege op Mönchengladbach was erg belangrijk. Ze hadden volgens mij thuis acht wedstrijden gewonnen thuis en twee gelijk gespeeld. We zijn super tevreden hoe we ervoor staan", vertelt Robben in de drukke mixed zone in Borussia-Park, waar Duitse journalisten dringen om Bayern-spelers als Philipp Lahm, Thomas Müller en Manuel Neuer vragen te stellen.

Het met goud omrandde 2013 kan voor Robben in 2014 eigenlijk alleen overtroffen worden door met Bayern opnieuw alles te winnen én deze zomer te stunten met Oranje in Brazilië. "Veel mensen vragen of 2013 het beste jaar uit mijn loopbaan was. Dan moet ik weleens lachen. Het is ook gewoon een kwestie van dat alles goed valt. Ik speelde veel en was lang fit, dan val je ook sneller op. Zeker als je dan ook nog prijzen wint."

"Misschien heb ik één of twee jaar geleden wel betere periodes gekend, alleen ontbraken toen prijzen. En dat is waar het uiteindelijk om draait", sluit Robben af. Hij krijgt een seintje van een man met grijze haren in een Bayern-kostuum. De bus gaat vertrekken. Op naar de volgende wedstrijd, de volgende titel en een nieuwe huldiging op de voor Robben bekende Marienplatz in München, voorlopig dé voetbalhoofdstad van Europa.