Blaaspijlman: 'Ik ben een debiel, ma'

De 18-jarige Joseph Gillies uit Tacoma, Washington stond donderdag voor de rechter. Hij wordt ervan verdacht meerdere personen te hebben beschoten met pijltjes uit een blaaspijpje.

Op 12 januari jongstleden zou hij een pijltje hebben geblazen naar een vrouw op het campusterrein van de Washington State University. Twee dagen later kreeg een voorbijganger op straat ook een dart naar 't hoofd.

Ook enkele andere vergelijkbare incidenten worden in verband gebracht met de man. Niemand werd ernstig verwond. Gillies gaf aan spijt te hebben van de voorvallen. Volgens hem schieten hij en zijn vrienden wel vaker pijltjes naar objecten en naar elkaar. "Het is niet zozeer een spelletje, maar meer iets van: 'Je let niet op dus je krijg er één in je kont. Je trekt 'm eruit, lacht erover en gaat weer verder.'"

Verder voegde hij toe: "Het spijt me, ik heb enorm spijt. Dit blijft me de rest van mijn leven bij. Het is kinderachtig. Het is onvolwassen. Het is belachelijk."

Volgens de nog in zijn ouderlijk huis wonende Gillies belde zijn moeder hem geschokt op: "Ze vroeg: 'Waarom zou je zoiets doen? Wat gaat er door je hoofd heen?' Waarop ik zei: 'Niets. Ik ben een debiel.' Toen begon ze te huilen en dat zoog enorm."

Of hij er verantwoordelijk voor te houden is moet blijken bij verdere rechtszittingen. Tot die zittingen is de man voorlopig vrijgelaten.