FOK! wat een weer... Jantje lacht, Jantje huilt.

Hallo allemaal! Langzaamaan begin ik weer met het hervatten van mijn weerbericht. De komende week doe ik het nog wel even om en om en volgend weekend neem ik dan een definief besluit of ik nog een part-time weekje draai of weer vol aan de bak ga. Laten we nu maar weer eens even naar de weerkaarten gaan kijken.

Voor veel winterliefhebbers is het natuurlijk zeer teleurstellend, want de kou is namelijk zéér dichtbij. Helaas kwam die koude lucht tot stilstand en in het zuiden bleef het 'gewoon' 5 tot 7 graden boven nul. Tot aan Hamburg toe werden minima genoteerd van -10 graden en lager. Hoewel het in Groningen ook overdag bleef vriezen, zakte de minimumtemperatuur toch niet verder dan -3 graden. De oorzaak was alle bewolking die ons land toedekte.

In de loop van gistermiddag ontstond er boven Engeland een zeer actief buiengebied met lokaal stevig onweer en deze lijn trok uiteindelijk over ons land heen. Hierbij kwamen ook zware windstoten voor en op diverse plaatsen ook hagel. Uiteindelijk transformeerde dit systeem naar een uitgestrekt neerslaggebied. Het onweer ging er wel grotendeels uit en alleen in Zeeland kwamen er enkele ontladingen voor. In het noordoosten viel de neerslag in de vorm van sneeuw en kwam er zowaar een sneeuwdek(je) tot stand. Hoeveel centimeter sneeuw er uiteindelijk is gevallen wordt pas later vanochtend bekend als alle waarnemingen binnen zijn gekomen. Ook zal pas later duidelijk worden waar de sneeuwgrens heeft gelegen.

Vandaag kunnen ze daar in het hoge noorden nog even in de sneeuw blijven spelen, want het kwik blijft er de hele dag rond of iets onder het vriespunt hangen. Elders in het land is het met een graad of 6 aan de zachte kant. Aan het einde van de middag volgt er opnieuw neerslag en dit zal in een groter deel van het land als regen vallen. Alleen in, jawel, Groningen kan het opnieuw tot enige sneeuwval komen. De wind draait uiteindelijk van west naar zuid- tot zuidoost en wakkert opnieuw aan naar krachtig tot hard.

Morgen verloopt grijs en druilerig en ook in de wintersportgebieden van (!) Groningen lijkt het kwik iets boven het vriespunt uit te gaan komen.

Tot dinsdag!

 Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Wolkenluchtje
Een grijs weerbeeld was het de laatste dagen. Bij Dumpiej kwamen er nog wat opklaringen voor.

 Avondluchtje2
De foto's van Dumpiej zijn van afgelopen week.