Jongerius: werkloosheidsnorm naast begrotingsnorm

Naast een begrotingsnorm moet er in Europa een werkloosheidsnorm komen. De Europese Unie moet landen aanspreken als ze te weinig doen om de werkloosheid aan te pakken, zei Agnes Jongerius in het Radio 1-programma Kamerbreed. Zij staat namens de PvdA op de tweede plaats bij de verkiezingen voor het Europees Parlement die in mei worden gehouden.

De economische koers van Europa is volgens haar sterk gericht op het in toom houden van het begrotingstekort. "Het draait om financiële parameters. Maar Europa moet ook aandacht hebben voor goede publieke voorzieningen en zaken als werkloosheid. Dat moeten we meer terugzien in de Europese agenda", zegt de politica.

Het accent is volgens Jongerius nu te zwaar gericht op zaken als de drieprocentsnorm. "Ik ben het er wel mee eens dat we ons aan afspraken over het financiële tekort moeten houden. Maar daarnaast moeten er ook afspraken komen over hoe hoog de werkloosheid mag zijn in Europa."

Ook zou de Europese Unie moeten controleren of landen wel genoeg 'fatsoenlijk werk' voor hun burgers scheppen. "De werkloosheid in Spanje onder jongeren is meer dan vijftig procent, het is dramatisch", aldus Jongerius.