'Facebook is een epidemie'

Onderzoekers van Princeton University hebben een wetenschappelijk modelletje losgelaten op Facebook waaruit blijkt dat je het sociale netwerk zou kunnen beschouwen als een epidemie. Sommige gebruikers beginnen inmiddels immuun te raken en de knappe koppen menen dan ook dat zo tegen 2017 het virusje geheel verdwenen zal zijn.

Om het verloop van een besmettelijke ziekte te kunnen voorspellen maakt men gebruik van het zogenoemde SIR-model. Dit model deelt de bevolking grofweg op in drie soorten mensen: de vatbaren (susceptible), de geïnfecteerden (infected) en de mensen die genezen (recovered) zijn. Om dit rekenmodel te kunnen gebruiken op sociale netwerken hebben de onderzoekers een kleine aanpassing gedaan: normaal gesproken worden mensen ziek door anderen, maar zorgen die anderen er niet voor dat de persoon in kwestie weer beter wordt. Bij gebruikers van MySpace, Facebook en de voormalige sociaalnetwerksite Hyves gaat dat ietsepietsie anders. In de eerste instantie infecteert de omgeving een nieuwe gebruiker en maakt deze een account aan. Het netwerk wordt pas weer verlaten wanneer de zieke ziet dat vrienden de digitale kroeg gaan vermijden. In andere woorden: het genezingsproces is afhankelijk van het gedrag van de omgeving.

Voordat de wetenschappers met bovenstaande conclusie kwamen, hebben ze eerst dit model beproefd op MySpace, een sociaal netwerk dat alweer een tijdje op zijn kant ligt. Het verloop van MySpace is prima te achterhalen en toen het model in staat was om dit verloop (achteraf) te voorspellen, ging men eens kijken hoe het Facebook zou vergaan.

Om de toestand van Facebook epidemiologisch te kunnen bekijken, maakten de onderzoekers tevens gebruik van Google Trends. Op die manier was het mogelijk om te zien hoe populair bepaalde zoekopdrachten op dat moment waren. En wat blijkt? Het ergste hebben we al gehad! De epidemie is over zijn toppunt heen en zal langzaamaan helemaal verdwijnen.