ZDF blaast Duitse Anne Frank-serie af

De Duitse omroep ZDF ziet af van een tv-serie over Anne Frank. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Eerder deze week werd bekend dat het Zwitserse Anne Frank Fonds de makers aan zou klagen als de serie het levenslicht zou zien.

De serie, over het leven van Anne Frank, haar tijd in het Achterhuis in Amsterdam en haar dood in het concentratiekamp Bergen-Belsen, zou ook een fictieve verhaallijn die het verleden met heden verbindt bevatten. Het fonds, dat de rechten op Het Dagboek van Anne Frank bezit en het archief van de familie Frank beheert, noemt die verhaallijn smakeloos en respectloos naar de familie Frank.

De directeur van de ZDF zegt de serie niet te willen maken zonder goedkeuring van het fonds. Volgende maand vindt nog een ontmoeting plaats tussen vertegenwoordigers van het fonds en enkele van de producenten, maar het ziet ernaar uit dat de serie niet doorgaat.

Er zijn nog wel twee speelfilms in de maak over Anne Frank. Een is een animatiefilm van Ari Folman, bekend van Waltz with Bashir, de ander is een Duitse speelfilm. Beide baseren zich echter uitsluitend op historische feiten en kunnen wel de goedkeuring van het Zwitserse fonds wegdragen.