Gas en elektriciteit vanwege kou niet afgesloten

Netbeheerder Stedin, die Zuid-Holland en Utrecht voorziet van elektriciteit en gas, is in verband met het verwachte koude weer terughoudend met afsluitingen. Huishoudens zonder contract of met betalingsachterstanden worden tijdens de voor volgende week voorspelde vorstperiode niet afgesloten. "We willen geen onmenselijke situaties creëren", zegt een woordvoerder.

Volgens de zegsman is de netbeheerder in de Randstad vooralsnog de enige die overgaat tot de maatregel. Enexis, netbeheerder in het zuiden van het land, laat weten maandag in overleg te gaan. Andere beheerders waren vrijdagmiddag niet meer bereikbaar voor commentaar.

Het gaat overigens om een standaardmaatregel die ingaat als vorst wordt verwacht. Alle netbeheerders zijn verplicht terughoudend te zijn met afsluitingen wanneer de temperatuur tot onder het vriespunt daalt. Omdat het weer lastig te voorspellen is, gaat de ene beheerder eerder over tot actie dan de ander.

Het KNMI meldt dat het vanaf halverwege volgende week kouder wordt in het hele land. 's Nachts verwacht het weerinstituut lichte tot matige vorst en overdag liggen de temperaturen rond het vriespunt.