Oranje groepshoofd bij loting EK-kwalificatiereeks

Het Nederlands elftal is volgend maand groepshoofd bij de loting voor de kwalificatiereeks van het EK 2016. Dat heeft de UEFA bekendgemaakt. Het uitvoerend comité van de Europese voetbalbond stemde vrijdag in met de nieuwe opzet van het kwalificatietoernooi, waarbij gastland Frankrijk zonder verplichtingen meedoet.

In totaal zitten op 23 februari in Nice 53 landen in de koker. In 2016 doen voor het eerst 24 landen mee aan het eindtoernooi, acht meer dan bij de laatste edities van de Europese titelstrijd.

Er worden acht groepen van zes geloot en een van vijf. Aan die laatste poule wordt Frankrijk toegevoegd. De resultaten van Les Bleus tellen niet mee, omdat Frankrijk als gastland automatisch is geplaatst. Het is voor het eerst dat een gastland aan een kwalificatiereeks deelneemt.

Nederland kan niet in de poule van Frankrijk terechtkomen. Op basis van televisierechten wordt Oranje net als Engeland, Duitsland, Spanje en Italië in een poule van zes ingedeeld. Om politieke redenen worden Azerbeidzjan en Armenië gescheiden, evenals Spanje en Gibraltar.

De nummers een en twee van de negen poules en de beste nummer drie plaatsen zich automatisch voor het EK. De overige acht nummers drie spelen een play-off voor de laatste vier startbewijzen.

Pot 1 Pot 2 Pot 3 Pot 4 Pot 5 Pot 6
Spanje Oekraïne Servië Montenegro IJsland Luxemburg
Duitsland Kroatië Turkije Armenië Noord-Ierland Kazachstan
Nederland Zweden Slovenië Schotland Albanië Liechtenstein
Italië Denemarken Israel Finland Litouwen Faroër
Engeland Zwitserland Noorwegen Letland Modavië Malta
Portugal België Slowakije Wales Macedonië Andorra
Griekenland Tsjechië Roemenië Bulgarije Azerbaijan San Marino
Rusland Hongarije Oostenrijk Estland Georgië Gibraltar
Bosnië & Herzegovina Ierland Polen Wit-Rusland Cyprus Frankrijk*