'Beyoncé en Jay Z machtigst in muziekindustrie'

Beyoncé en Jay Z zijn door Billboard uitgeroepen tot de machtigste mensen in de muziekindustrie. Het koppel heeft de industrie veranderd door hun nieuwe albums niet op traditionele wijze uit te brengen, vindt het Amerikaanse muziekblad.

Jay Z's Magna Carta... Holy Grail was in juli vijf dagen gratis verkrijgbaar voor Samsung-gebruikers. Beyoncé verraste vriend en vijand in december door onaangekondigd haar nieuwe 'visuele album' Beyoncé uit te brengen via iTunes. Billboard prijst de moed van de zangeres en de rapper, die volgens het blad hebben bewezen dat consumenten nog steeds bereid zijn te betalen voor muziek.

Hoewel Beyoncé en Jay Z volgens Billboard de meeste macht in de muziekindustrie hebben, leggen ze het in de showbusiness volgens Forbes af tegen Oprah. Het Amerikaanse zakenblad riep de talkshowkoningin vorig jaar uit tot machtigste beroemdheid. Beyoncé staat in het lijstje van Forbes op de vierde plek. Naast Oprah moet ze Lady Gaga en Steven Spielberg voor zich dulden. Het zakenblad zette Jay Z op de 32e plek.