Geen homovertegenwoordiger mee naar Sochi

Met de Nederlandse delegatie die een bezoek brengt aan de Olympische Spelen in Sochi volgende maand kan geen vertegenwoordiger van de homoseksuele gemeenschap mee. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

"Navraag heeft helaas uitgewezen dat een accreditatie voor een extra gast van de Nederlandse delegatie niet mogelijk is", aldus Timmermans. Wel is een formeel verzoek ingediend voor een gesprek met de Russische president Poetin over de mensenrechten in zijn land.

Ook zal premier Mark Rutte samen met minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker (PvdA) een gesprek aangaan met homobelangenorganisatie COC. De organisatie krijgt daarmee de gelegenheid om input te leveren voor het gesprek met Poetin.

De PvdA en D66 hadden de minister gevraagd of het mogelijk was een vertegenwoordiger van de homoseksuele gemeenschap op te nemen in de delegatie. Schrijver Arthur Japin liet vervolgens in een open brief aan Rutte weten dat hij die rol wel op zich wilde nemen.