Helft inwoners 'bevingsdorpen' wil vertrekken

Meer dan de helft van de inwoners van de Groningse aardbevingsdorpen Loppersum, Middelstum en Slochteren wil vertrekken om zich weer veilig te voelen. Dat blijkt uit een onderzoek van hoogleraar volkshuisvesting George de Kam. Hij ondervroeg in het najaar bewoners uit de drie dorpen en vergeleek de resultaten met zijn eerdere onderzoek uit 2009.

Uit het onderzoek blijkt dat het woongenot van de bewoners erg is afgenomen. Zo'n tachtig procent van de respondenten geeft aan dat de aardbevingen hun woonplezier heeft vergald. In 2009 werd dat nog door vijftien procent van de mensen gemeld.

Wat opvalt, zegt Van der Kam, is dat de ongerustheid en angst is toegenomen in de afgelopen vier jaar. De mensen die in 2009 nog aangaven dat het allemaal wel meeviel, reageren nu emotioneel op de aardbevingen.

"Voor het onderzoek heb ik drie gemiddelde woonbuurten gebruikt, dezelfde als in 2009", zegt De Kam vrijdag. "We kunnen stellen dat vele duizenden Groningers onder dezelfde stress leven." Toch merkt hij ook dat mensen er gewend aan raken. "In Middelstum en Loppersum zijn aardbevingen inmiddels onderdeel van het bestaan."