[AO] Nadal houdt Federer uit finale

Roger Federer is er niet in geslaagd de finale van de Australian Open een Zwitserse aangelegenheid te maken. De nummer zes van de plaatsingslijst moest vrijdag in drie sets zijn meerdere erkennen in wereldlijstaanvoerder Rafael Nadal: 6-7 (4), 3-6 en 3-6. De Spanjaard stuit in de finale op Federers landgenoot Stanislas Wawrinka, die donderdag Tomas Berdych de baas was.

Vooral een forse reeks fouten brak Federer op. De Zwitser maakte vijftig onnodige fouten, het dubbele van Nadal. Het was het gevolg van een risicovolle speelwijze. Federer wist dat hij het spel kort moest houden om kans te maken en ging regelmatig naar het net.

Federer hield Nadal in de eerste set goed bij. Omdat beide spelers goed serveerden, kwam er een tiebreak aan te pas. Daarin was eenmalig winnaar in Melbourne Nadal met 7-4 de sterkste

In de tweede set kreeg Federer het figuurlijk benauwder. Hij had steeds meer moeite om zijn service te behouden en in de zesde game volgde de onvermijdelijke break. Nadal sloeg toe op zijn zevende breakpoint van de wedstrijd. Federer had er op dat moment pas één gehad.

In de derde set toonde Federer veerkracht door een break achterstand ongedaan te maken. Nadal voerde daarna de druk op en forceerde in de zevende game wederom een break. Viervoudig winnaar Federer moest bij 3-5 serveren om in de wedstrijd te blijven, maar slaagde daar niet in.

Voor de finale van zondag geldt Nadal als torenhoge favoriet. Wawrinka debuteert in de eindstrijd van een grandslamtoernooi. Nadal was vorig jaar in de finale niet opgewassen tegen Novak Djokovic, die in de kwartfinale werd geëlimineerd door Wawrinka. Djokovic won de laatste drie edities van de Australian Open.