Taakstraf voor ontuchtleraar

Een 28-jarige voormalig leraar Frans van het Segbroek College in Den Haag is donderdagmiddag veroordeeld tot een taakstraf van veertig uur voor ontucht met een minderjarige leerlinge. Justitie eiste eerder 240 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden. Daarnaast wilde het OM een beroepsverbod.

De leraar en de leerling kregen een relatie toen het meisje 14 jaar was. De rechtbank in Den Haag acht niet bewezen dat de twee ook daadwerkelijk seks met elkaar hebben gehad. Wel vindt de rechtbank dat de man vanwege het leeftijdsverschil van dertien jaar sociaal-ethische normen heeft overschreden door een relatie met het meisje aan te gaan.

De man is vrijgesproken van bezit van kinderporno. Het meisje, met wie de man nog steeds samen is, stuurde hem een naaktfilmpje op zijn telefoon. De rechtbank is van mening dat de leerling het filmpje doelbewust heeft gestuurd. Er was geen dwang in het spel en het heeft het meisje daarom niet geschaad.

De oud-leraar stond ook terecht voor ontucht met een andere leerling, met wie hij seks gehad zou hebben. De rechter oordeelde dat het meisje niet onder de zorg van de man als leraar viel en dat hun relatie daarom niet verkeerd was.

De man is door de relatie zijn baan als docent kwijtgeraakt. Het OM eiste een beroepsverbod, maar dat vond de rechtbank niet nodig. De man heeft geen lesbevoegdheid en werkt inmiddels niet meer in het onderwijs. Ook woog in het oordeel de mediabelangstelling voor de zaak mee.