Cel geëist tegen loodgieters om fatale cv-ketel

Tegen twee loodgieters uit Harderwijk is donderdag een jaar cel geëist, omdat door hun schuld een vader en zijn zoon in januari vorig jaar om het leven zouden zijn gekomen in Zeewolde. De slachtoffers liepen koolmonoxidevergiftiging op door een verkeerd geïnstalleerde cv-ketel en een verkeerd aangebrachte rookgasafvoer.

De 86-jarige vader en zijn 53-jarige zoon kwamen in januari vorig jaar in een recreatiewoning op een bungalowpark in Zeewolde om het leven. De vader stierf eerst. Aanvankelijk werd gedacht aan een natuurlijke doodsoorzaak, maar toen zijn zoon later op de dag naar de recreatiewoning ging om zaken te regelen en hij de volgende dag ook dood werd aangetroffen, ontstond het vermoeden dat sprake was van koolmonoxidevergiftiging.

Metingen wezen uit dat inderdaad een hoge concentratie koolmonoxide in de woning aanwezig was. Het Openbaar Ministerie acht dood door schuld bewezen. Van iemand die van het installeren, repareren en onderhouden van cv-ketels zijn beroep heeft gemaakt, mag volgens de officier van justitie worden verwacht dat hij veilige verwarmingsinstallaties aflevert.

Tegen de twee werd achttien maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk geëist. Ook eiste de officier van justitie dat de loodgieters tot vijf jaar na afloop van hun celstraf geen loodgieterswerkzaamheden mogen verrichten.