Onderzoek HEMA naar dwangarbeid

De HEMA gaat in de archieven duiken om uit te pluizen of het bedrijf enkele decennia geleden inderdaad producten heeft ingekocht die zijn gemaakt door politieke gevangenen in de Duitse Democratische Republiek (DDR). Een woordvoerder van de HEMA geeft donderdagavond wel aan dat het lastig zal zijn informatie hierover te achterhalen, omdat het bedrijf de afgelopen decennia een aantal keer van eigenaar is gewisseld. "Het is de vraag wat bewaard is gebleven."

Het televisieprogramma EénVandaag onthulde donderdag dat Nederlandse bedrijven als HEMA, C&A, Wehkamp, Philips, Shell en Maxis in de jaren zeventig en tachtig producten lieten maken door politieke gevangenen in de DDR. Modeketen C&A verkocht sportschoenen en waarschijnlijk ook dameskousen die gemaakt werden door slachtoffers van het communistische regime in de DDR. HEMA liet oranje brooddozen maken bij een bedrijf in Beierfeld.

De woordvoerder van HEMA geeft aan dat het voor het bedrijf nieuwe informatie is. De HEMA keurt dergelijke praktijken volgens haar af. "Het past totaal niet bij de aard van het bedrijf." Het is wel de vraag of de inkopers destijds wisten van de dwangarbeid, geeft ze aan. "Veertig jaar geleden zag de wereld er anders uit qua transparantie en het weten waar wat vandaan komt."

Wehkamp geeft in een reactie op de website van Eenvandaag aan het te werk stellen van politieke gevangenen met kracht te veroordelen. "Het past absoluut niet bij de wijze hoe we vandaag de dag als wehkamp.nl zakendoen." Wehkamp stelt zich moeilijk voor te kunnen stellen dat de medewerkers destijds van de praktijken op de hoogte waren, maar stelt ook dat 'het een en ander natuurlijk ook wel in een perspectief geplaatst' kan worden. "We praten over feiten die nu aan het licht komen van zaken die 34 jaar geleden hebben gespeeld. De tijdsgeest was toen anders."

Ook Wehkamp geeft aan dat de kwestie onderzoeken lastig wordt."In dit geval gaat het om informatie van 34 jaar geleden, een tijd waarin Wehkamp een postorderbedrijf was onder de vlag van een Engels moederbedrijf. De administratieve gegevens uit die tijd zijn niet bewaard, dus een onderzoek wordt erg lastig."