Kerry: Syriëconferentie moeilijk proces

Het moeizame begin van de Syriëconferentie in het Zwitserse Montreux toont aan dat de gesprekken een moeilijk en ingewikkeld proces zijn. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry woensdag gezegd na de eerste dag.

De verhoudingen werden op de eerste dag van de bijeenkomst meteen op scherp gezet. De Syrische oppositie liet weten alleen te willen praten over een toekomst voor Syrië zonder president Bashar Assad. De vertegenwoordigers van de Syrische regering zeiden op hun beurt dat Assad president is en blijft.

Kerry zei dat het doel van de conferentie is om over een overgangsregering te praten en dat 'iedereen het daar vandaag over had, op één groep na'. De uitkomst van de gesprekken kan niet zijn dat 'één man, één familie zich blijft vastklampen aan de macht', aldus Kerry.

Het is de bedoeling dat de Syrische regering en de oppositie vrijdag voor het eerst rechtstreeks met elkaar in overleg treden. Lakhdar Brahimi, de Syrië-gezant van de Verenigde Naties, spreekt donderdag afzonderlijk met de kemphanen om de twee partijen in ieder geval zo ver te krijgen om de tafel te gaan zitten.