Twijfels over John: "Moet nog veel leren"

Hamburger SV heeft torenhoge verwachtingen van Ola John. Nico-Jan Hoogma kent de Noord-Duitse club als zijn broekzak, en trapt op de rem. Hoogma is al jarenlang als algemeen directeur verbonden aan Heracles Almelo, maar stond tijdens zijn actieve spelersloopbaan zes jaar lang bij HSV onder contract.

Volgens de voormalige verdediger is het verwachtingspatroon omtrent John irreëel. Volgens Hoogma zal de van Benfica gehuurde flankspeler niet de verlosser zijn waarop de aanhang van HSV haar hoop gevestigd heeft. "Ola is een jonge en zeer getalenteerde speler, maar moet door zijn leeftijd ook nog veel leren", zo waarschuwt hij tegenover Bild.

Na een korte maar succesvolle periode bij FC Twente maakte John de oversteek naar Portugal. In Lissabon zakte hij na een goede periode ver terug. Tijdens de eerste helft van dit seizoen maakte hij amper aanspraak op speelminuten.

"In zijn situatie mag je niet verwachten dat hij een club als HSV bij de hand zal nemen", vindt Hoogma, die denkt dat John anderhalf jaar geleden een verkeerde keuze heeft gemaakt door bij Benfica te tekenen. "Zijn stap naar Benfica kwam te vroeg. Je kon zien dat hij nog niet klaar was voor een grote club."

Hoogma vreest dat de samenwerking tussen John en HSV zal uitdraaien op een wederzijdse teleurstelling. "Ik hoop dat John de ploeg kan helpen, omdat de club nog altijd in mijn hart zit. De vraag is of je iets mag verwachten van een speler die dit seizoen nog geen drie wedstrijden heeft mogen spelen. Ik verwacht dat hij het heel erg lastig zal krijgen en het voor hem heel lastig zal worden om HSV vooruit te helpen."