Bond Brazilië heeft plan B voor WK-stadion Curitiba

Er is een plan B voor als het WK-stadion in Curitiba niet op tijd af gaat komen. Dat heeft José Maria Marin, voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond, woensdag bevestigd. "We hebben veel waarschuwingen gehad, maar die hebben niet geleid tot een verhoogde productiviteit. De verloren tijd moet snel worden ingehaald, anders gaat plan B in werking."

Het stadion Arena da Baixada had eigenlijk 31 december moeten worden opgeleverd, maar is pas voor 88 procent af. De verwachte oplevering is in maart. "Het is een lastige situatie. Er is een groot gele waarschuwing afgegeven", aldus Marin. De preses wilde niet ingaan op de alternatieve plannen.

Ondanks de negatieve berichten is Marin juist optimistisch dat het stadion zijn WK-duels zal behouden. "Tijdens de Confederations Cup hadden we eenzelfde probleem in Recife. De FiFA wilde het stadion buiten het toernooi laten. Toen is het aantal werkers verdrievoudigd en kwam het stadion toch gewoon op tijd af. Dat moet nu ook gebeuren."

De FIFA beslist op 18 februari over het al dan niet gebruiken van de Arena da Baixada tijdens het WK. Mocht er een negatief oordeel volgen, dan heeft dat verstrekkende gevolgen voor de teams en fans, die vluchten en hotels moeten omboeken of cancellen. In het stadion worden tijdens het toernooi vier groepsduels gespeeld, waaronder de wedstrijd tussen regerend wereldkampioen Spanje en Australië.

Bij een bezoek aan het stadion in hoofdstad Brasilia liet de FIFA woensdag weten dat het veld vooraf rust moet krijgen. Er waren in april en mei enkele wedstrijden gepland, maar dat was tegen de wensen van de wereldvoetbalbond. De grasmat in het Mané Garrincha stadion, en ook in andere steden, liet tijdens de Confederations Cup veel te wensen over en de wereldvoetbalbond wil daar geen herhaling van.