Passagiers ijsbreker Antarctica veilig in Australië

De 52 opvarenden van het Russische onderzoeksschip Akademik Sjokalski hebben woensdag veilig voet aan land gezet in Australië. Het onderzoeksschip kwam vier weken geleden vast te zitten in het ijs bij Antarctica. Nu de reddingsoperatie, waarbij de Verenigde Staten, China, Frankrijk en Australië hebben geholpen, voorbij is, blijft de vraag wie de rekening gaat betalen.

Volgens expeditieleider Chris Turney is het nog altijd niet duidelijk wie voor de kosten opdraait. "Ik heb begrepen dat het ongebruikelijk is dat vier landen helpen. Maar het is niet aan ons, dit ligt buiten onze macht."

Het Russische onderzoeksschip kwam op kerstavond vast te zitten tussen het pakijs. IJsbrekers uit Frankrijk, China en Australië probeerden op verzoek van de Australische kustwacht het schip uit het ijs te krijgen. Schepen zijn verplicht op een hulpverzoek te reageren en draaien zelf op voor de kosten.

De Chinese ijsbreker kwam dicht in de buurt, maar kwam eveneens vast te zitten in het ijs. Met de helikopter van het schip werden wel de opvarenden van het onderzoeksschip gehaald en overgebracht naar een Australische ijsbreker. Een Amerikaans schip, de Polar Star, werd vanuit Sydney gestuurd om het Russische en Australische schip te bevrijden, maar dat bleek uiteindelijk niet nodig. De schepen kwamen op eigen kracht uit het pakijs.

De hele operatie heeft naar schatting ruim een miljoen euro gekost.