Vitamine B mogelijk werkzaam tegen vaatschade

Mensen met een verhoogd eiwitgehalte in het bloed hebben meer risico op vaatschade in de hersenen. Deze schade kan leiden tot kleine beroertes en dementie. Vitamine B kan mogelijk vaatschade tegengaan. Dat is een van de conclusies uit het proefschrift waarop de Amsterdamse neuroloog Raoul Kloppenborg eind deze maand promoveert.

Kloppenborg onderzocht vijf jaar lang ruim 1300 mensen met een risico op vaatschade. "Vooral mensen met tekenen van aderverkalking of mensen die eerder al een herseninfarct hebben gehad", legt de promovendus uit. "Ik ontdekte dat een verhoogd eiwitgehalte, ook wel homocysteïne genoemd, een rol speelt bij de ontwikkeling van de kleine vaatschade in de hersenen."

"Uit eerdere onderzoeken is al gebleken dat een verhoogd eiwitgehalte eenvoudig kan worden verlaagd met vitamine B. Dit zou dus een interessant aangrijpingspunt kunnen zijn voor een nieuw onderzoek". aldus Kloppenborg. "Daaruit moet dan blijken of we de kans op dementie en of beroertes kunnen verkleinen door gebruik van vitamine B."

In Nederland heeft meer dan negentig procent van mensen ouder dan 80 jaar enige vorm van schade aan de kleine bloedvaatjes in de hersenen.