EU stelt regels vast voor 'fracking' schaliegas

Bedrijven in de Europese Unie zouden bij het winnen van schaliegas door het omstreden 'fracking' moeten voldoen aan minimumeisen. De Europese Commissie heeft hiervoor woensdag een voorstel gedaan. De aanbevelingen gaan minder ver dan vooraf was verwacht.

Bij de omstreden frackingtechniek worden grote hoeveelheden water, zand en chemicaliën de aardlagen in geperst om schaliegas vrij te maken. De commissie vraagt lidstaten de mogelijke effecten op het milieu goed af te wegen, en de kwaliteit van water, lucht en grond goed te controleren voordat de boring begint. De bevolking moet daarnaast op de hoogte worden gebracht van de gebruikte chemicaliën.

De aanbevelingen zijn niet-bindend. De lidstaten worden uitgenodigd de principes in praktijk te brengen en de commissie op de hoogte te brengen van maatregelen die zij doorvoeren. Daarna zal de commissie de toestand evalueren. Vooraf was verwacht dat er strengere controles en een verplichte scoreboard van maatregelen waaraan bedrijven moeten voldoen zouden komen.

Schaliegas wordt gezien als een middel om Europa minder afhankelijk te maken Russisch aardgas. In de Verenigde Staten is schaliegas al goed voor zestien procent van de energiebehoefte.