Aantal problematische leners loopt verder op

Het aantal consumenten dat achterloopt met het afbetalen van hun lening is het afgelopen halfjaar opnieuw toegenomen. Ten opzichte van juli vorig jaar zijn er twintigduizend consumenten met een betalingsachterstand bij gekomen. Dat blijkt woensdag uit de halfjaarlijkse kredietbarometer van het Bureau Krediet Registratie (BKR).

Daardoor hebben nu 740 duizend Nederlanders moeite met het aflossen van hun lening. Omgerekend is dat 8,6 procent van de mensen die zijn geregistreerd bij het BKR. Wel is de stijging lichter dan in de eerste zes maanden van 2013, toen er 45 duizend mensen met betalingsachterstand bijkwamen.

"Met name door echtscheiding en werkloosheid is het aantal consumenten met een betalingsprobleem weer toegenomen", zo meldt algemeen directeur van het BKR Peter van den Bosch in een toelichting. Positief is volgens hem dat ruim negentig procent van de Nederlanders zijn lening wel tijdig aflost.

Bovendien zijn consumenten voorzichtiger met lenen, aldus Van den Bosch. "Het aantal mensen met een lening daalt", stelt hij. "Ook proberen consumenten bijvoorbeeld hun hypotheek versneld af te lossen. In economisch zware tijden past de consument zich aan, door schuldposities af te bouwen."