ME traint op Veluwe voor nucleaire top

Ter voorbereiding op de Nuclear Security Summit (NSS) van eind maart in Den Haag trainen 22 mobiele eenheden 3,5 week lang op de Veluwe. Speciaal voor de nucleaire top zijn nieuwe tactieken en procedures ontwikkeld die de ME'ers tijdens een tweedaagse training onder de knie moeten zien te krijgen.

De trainingen zijn dinsdag begonnen en eindigen op 14 februari. "Demonstranten ontwikkelen steeds weer nieuwe methoden en tactieken. De mobiele eenheid moet daarop passend kunnen antwoorden", doet Arjan Derksen, hoofd openbare orde van het projectteam NSS, uit de doeken.

In verband met de tijdsdruk voor de top krijgen de eenheden van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Midden-Nederland, Noord-Holland en Zeeland-West-Brabant de training als eerste. Daarna volgt de rest van het land.

Elke twee dagen reizen de komende 3,5 week vier eenheden af naar legerplaats Harskamp op de Veluwe. "Gemiddeld zijn er zo'n driehonderd collega's per tweedaagse aanwezig. Daarnaast worden 175 figuranten ingezet, is de Duitse politie aanwezig met 75 personen en defensie met honderd mensen", zegt Derksen op de figurantensite.

De politieman noemt het een behoorlijk omvangrijke onderneming die normaal een jaar voorbereidingstijd vergt. "Door de juiste motivatie en het urgentiebesef zijn we toch gekomen tot een snelle en goede voorbereiding."

Voor de trainingen hebben defensie, de politie, de marechaussee en de Politieacademie de handen ineengeslagen. Bij de trainingen op de Veluwe zijn volgens een woordvoerder van de Nationale Politie geen pottenkijkers en pers welkom.

Het is overigens niet de eerste keer dat wordt getraind voor de beveiliging van de NSS. Begin januari werd in de omgeving van het oude CBS-gebouw in Voorburg een oefening gehouden met een helikopter. Daaruit werden meerdere mensen gedropt die uiteindelijk op het dak van het gebouw landden.

Aan de Nuclear Security Summit in Den Haag nemen in maart 53 landen deel. Naast vijfduizend delegatieleden en drieduizend journalisten worden 58 wereldleiders verwacht, onder wie Barack Obama. Het Witte Huis bevestigde dinsdag formeel dat hij de top op 24 en 25 maart bijwoont.

Het wordt de grootste internationale conferentie die Nederland ooit heeft georganiseerd. De kosten zijn geraamd op 24 miljoen euro, exclusief de kosten voor de beveiliging. Burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen noemde de organisatie van de top eerder al een 'gigantisch project'. De bijeenkomst wordt gehouden in het World Forum.