Oxfam hekelt ongelijke verdeling van rijkdom

De rijkste 85 mensen op de wereld bezitten samen evenveel als de armste 3,5 miljard. Dat meldt hulp- en ontwikkelingsorganisatie Oxfam in een rapport dat maandag is vrijgegeven met het oog op het World Economic Forum dat later deze week in het Zwitserse Davos begint.

"Deze omvangrijke concentratie van economische middelen in de handen van steeds minder mensen vormt een significante bedreiging voor politieke en economische systemen waarin iedereen meetelt", aldus het rapport met de titel Working for the Few. "In plaats van samen vooruitgaan, raken mensen door economische en politieke macht steeds verder van elkaar gescheiden, wat onvermijdelijk maatschappelijke spanningen vergroot en de kans op uiteenvallen van samenlevingen doet toenemen."

Oxfam roept deelnemers aan het economisch wereldforum op stappen te zetten om de snel toenemende ongelijkheid te keren. Zo zouden zij zich ervan moeten onthouden zichzelf of hun bedrijven aan het betalen van belasting te onttrekken en hun rijkdom niet moeten gebruiken om politieke gunsten te verwerven.

Peilingen in verschillende landen geven volgens Oxfam aan dat de meeste mensen denken 'dat wetten verdraaid zijn ten gunste van de rijken'. De hulporganisatie noemt als voorbeeld India, waar het aantal (dollar-)miljardairs in de afgelopen tien jaar is vertienvoudigd en waar slechts enkele tientallen van de 1,2 miljard inwoners samen 250 miljard dollar bezitten.

"Wat opvalt is dat het aandeel van deze minderheidselite in de rijkdom van het land omhoog is geschoten van 1,8 procent in 2003 naar 26 procent in 2008", schrijft Oxfam. De Indiase miljardairs hebben volgens Oxfam hun rijkdom vergaard in sectoren waar bedrijfswinsten afhankelijk zijn van toegang tot schaarse middelen. Deze 'worden exclusief beschikbaar gesteld via overheidsvergunningen en zijn daarom vatbaar voor corruptie door machtige spelers'.