Instellingen laks met asbestcontroles

De strengere regels voor het verwijderen van asbest worden niet goed toegepast. Dat concludeert de Inspectie SZW in een maandag gepubliceerd rapport. Sinds de nieuwe regels in februari 2012 van kracht werden zijn er minder sancties uitgedeeld, terwijl de inspectie juist meer moest optreden.

De instellingen in de asbestsector die toezicht moeten houden, zijn volgens de inspectie in de afgelopen jaren terughoudend geworden als het gaat om het opleggen van sancties. Zo werden in 2011 nog 1470 sancties uitgedeeld en daalde dit aantal een jaar later naar 720.

Volgens de instanties komt dat doordat de regels beter worden nageleefd, maar de inspectie gelooft dat niet. Het percentage asbestinspecties waar de inspectie handhavend moest optreden is in 2012 juist gestegen van zestig naar zeventig procent.

De inspectie stelt dat de instellingen bewust terughoudend zijn geweest met het opleggen van sancties. Het invoeren van de zogenoemde 'escalatieladder' zorgt er namelijk voor dat als er meer sancties worden opgelegd, het certificaat moet worden ingetrokken. De instanties zouden dit willen voorkomen.