Opstelten: politieposten op stations blijven open

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) gaat het aantal politiemensen op en rond stations niet verminderen. Ook blijven politieposten op de stations in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht gewoon open. Dat zei de minister vandaag tegen treinpersoneel op bijeenkomsten in Utrecht en Amsterdam.

"Angsten dat politieposten gesloten worden zijn dus ongegrond", aldus een woordvoerder van de minister. Opstelten kreeg eind december een brief van NS en FNV Spoor met de vraag maatregelen te nemen tegen de toenemende agressie in het openbaar vervoer. Daarin werd ook gesteld dat politieaanwezigheid op stations hoognodig is.

De NS is tevreden over het bezoek van Opstelten, zegt een woordvoerder. "Het signaal dat we wilden geven is aangekomen", stelt de woordvoerder. "Op dit moment is de politiepost in Utrecht gesloten vanwege de grootscheepse verbouwing van het station, maar Opstelten heeft toegezegd dat hij weer open gaat." De NS blijft in gesprek met Opstelten, aldus de woordvoerder.

Ook FNV Spoor is blij met de toezegging van Opstelten, al vindt bestuurder Roel Berghuis wel dat de minister vaag blijft over de rest van de politieposten. De bond ziet het liefst dat op alle belangrijke knooppunten en in de grensgebieden permanent politie aanwezig is.