Champagne wil opvolger Blatter worden

Jérôme Champagne wil Sepp Blatter opvolgen als voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA. De 55-jarige Fransman stelde zich maandag officieel kandidaat om het stokje in 2015 over te nemen van de Zwitser. Champagne was in het verleden adviseur van Blatter bij de FIFA.

"De FIFA moet veranderen, democratischer", lichtte Champagne maandag zijn kandidatuur toe. "De bond moet meer gerespecteerd worden, zich beter gedragen en meer doen."

Voordat Champagne bij de FIFA aan de slag ging, was hij onder meer diplomaat en zat hij in de organisatie van het WK 1998 in Frankrijk. Toen Blatter in 1998 aan zijn eerste termijn als preses begon, trad Champagne al snel toe tot de wereldvoetbalbond. In 2010 vertrok hij bij de FIFA, naar verluidt vanwege vertroebelde relaties met een aantal bonden.

Het is nog niet duidelijk of de nu 77-jarige Blatter zich herkiesbaar stelt. De Zwitser gaf in het verleden aan na de huidige termijn te stoppen, maar leek daar de laatste jaren van terug te komen. Ook UEFA-baas Michel Platini, net als Champagne een Fransman, overweegt zich kandidaat te stellen.