Hollande komt praten over economie

Besprekingen over de economische betrekkingen tussen Frankrijk en Nederland vormen maandag het belangrijkste agendapunt tijdens een bezoek van de Franse president François Hollande aan Nederland. De president, in eigen land volop in het nieuws vanwege een affaire, wordt ontvangen door koning Willem-Alexander en premier Mark Rutte (VVD).

De economische situatie van Frankrijk en Nederland komt onder meer ter sprake tijdens een ontmoeting tussen Hollande en Rutte. Hierbij zijn ook enkele Franse en Nederlandse ministers aanwezig. In ieder geval nemen minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA), minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) en minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) deel aan het gesprek.

Ook ontmoet de Franse president de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer. Hij luncht met koning Willem-Alexander op Paleis Noordeinde. Beiden houden daarbij een toespraak.

In de avond gaan de besprekingen over de economische betrekkingen verder als Hollande in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam deelneemt aan een rondetafelgesprek met het Nederlandse en Franse bedrijfsleven. Ook gaat de president in gesprek met Mkb'ers en kennisinstellingen uit beide landen.

Vervolgens ondertekent Hollande samen met Rutte en minister Lilianne Ploumen (PvdA) voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking een aantal contracten en overeenkomsten. Een ander belangrijk onderdeel op het programma van Hollande is een bezoek dat hij maandagmiddag brengt aan de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW).

De sociaaldemocraat Hollande is sinds 15 mei 2012 president van Frankrijk. Het land is met Duitsland de belangrijkste economie van de eurozone. De president is de afgelopen weken veelvuldig in het nieuws geweest vanwege een affaire, naar buiten gebracht door het magazine Closer. De kwestie bezorgde Hollandes partner Valérie Trierweiler een zenuwinzinking. Ze moest worden opgenomen in het ziekenhuis.

Closer brak met de berichtgeving met een traditie van Franse media om het privéleven van publieke figuren ongemoeid te laten. Hollande gaf onlangs toe dat hij en Trierweiler zich in 'een moeilijke fase van hun relatie bevinden'. Voordat hij op 11 februari voor een staatsbezoek in het vliegtuig naar de Verenigde Staten stapt, zal duidelijk worden wie 'la première dame' is, zei hij.