[Dakar] Al-Attiyah wint, Ten Brinke twaalfde

Nasser Al-Attiyah heeft bij de auto's de tiende etappe van de Dakar Rally gewonnen. De Qatarees had op de meet een voorsprong van bijna vier minuten op Stephane Peterhansel. Klassementsleider Nani Roma werd op ruim dertien minuten derde.

De zware etappe van vandaag eiste een slachtoffer, want Carlos Sainz crashte in de neutralisatie uit de wedstrijd, nadat hij onderweg moest tanken en na de stop snel naar de start van deel twee van de etappe wilde rijden. Beter verging het de Nederlander Bernhard ten Brinke die op 51 minuten achterstand twaalfde werd. Ook Erik van Loon kwam redelijk op tijd binnen, zij het met een grote achterstand.

Tim Coronel werd gisteren met zijn buggy over het parkoers gesleept en ook vandaag kende de hij pech vanwege een gebroken differentieel en moest hij weer wachten op een sleep. Erik Wevers moest gisteren wel de strijd staken na elektrische problemen. Henk Theunissen haalde door problemen gisteren de start van de etappe van vandaag niet en moest noodgedwongen opgeven.

In het klassement heeft Roma nog slechts twee minuten voorsprong op Peterhansel. Al-Attiyah staat derde op drie kwartier van de leider. Ten Brinke is voorlopig beste Nederlander, met een positie ruim buiten de top twintig, al kan Van Loon zich er nog tussen wurmen.