Darter Van de Pas heeft tourkaart binnen

Darter Benito van de Pas is één van de vier gelukkigen die op de eerste dag van de Qualifying School een tourkaart van de PDC heeft weten te bemachtigen. De 20-jarige Tilburger versloeg in de finale Joey ten Berge met 5-4. 

Van de Pas had eerder op de dag Mark Breakspear, William O'Connor, Andy Pearce, Mark Pritchard en Steve Hine verslagen. "Het is prachtig, en ik ben zo blij nu", was de reactie van Van de Pas. "De laatste wedstrijd was zo moeilijk voor mij omdat ik Superleague darts met Joey speel en hem daarom zo goed ken. Het was mijn droom om de Pro Tour te spelen en dan tegen de grote namen uit te komen."

Ook Andrew Gilding, Kyle Anderson en Antonio Alcinas pakten een tourkaart. Gilding had de afgelopen twee jaar ook al een tourkaart maar die eindigde na het WK op de 78ste op de Order of Merit. Een plek bij de beste 64 is nodig om je tourkaart automatisch te behouden. De Australiër Anderson gooide in de eerste ronde op afgelopen WK een negendarter. Uiteindelijk verloor Anderson wel in de eerste ronde van Ian White. 

Alcinas had net zoals Gilding ook een tourkaart op zak. De Spanjaard had het afgelopen jaar echter weinig toernooien gespeeld en moest weer deelnemen aan de Q-school om later weer eventueel te kunnen darten op de Pro Tour. 

Ten Berge deed met zijn finaleplek ook goede zaken. Hij pakte negen punten voor het klassement. De Q-school duurt vier dagen. De beste 24 darters die in die vier dagen niet rechtstreeks een tourkaart hebben kunnen winnen krijgen alsnog een tourkaart toegewezen. Één goed resultaat op één van de andere dagen moet in principe voldoende zijn voor Ten Berge om alsnog een tourkaart te krijgen. 

Christian Kist was eveneens goed op weg naar een directe tourkaart. De voormalig Lakesidekampioen ging echter in de halve finale kopje onder. Na zeges op onder meer Matt Padgett en Nigel Heydon was Anderson met zeven 180'ers en 5-2 te sterk. Kist pakte door het bereiken van de vijfde ronde wel vijf punten mee voor de ranglijst. 

Jeffrey Bekema en Ron Meulenkamp verloren in de derde ronde. Ze pakken daardoor nog twee punten mee voor de ranglijst. Mareno Michels, Dick van Dijk, Danny de Haas en Kevin Voornhout kwamen tot de tweede ronde, goed voor één punt voor de ranking. Leon Hendriks, Eric van Meel, Hermie van Orsouw, Richard van Zijtveld en Ad Verhoeks moeten het zonder punten doen. Leon de Geus en Dirk van Duijvenbode ontbraken op de eerste dag.