[Dakar] Barreda Bort geeft zich nog niet gewonnen

Joan Barreda Bort heeft bij de motoren de tiende etappe in de Dakar Rally op zijn naam geschreven. De Spanjaard had op de meet acht minuten voorsprong op Helder Rodrigues en bijna tien minuten op Cyril Despres.

Barreda Bort verscheen getergd aan de start omdat hij gisteren een kwartier straftijd opgelegd kreeg nadat hij bij een snelheidscontrole de maximumsnelheid overschreden had. De Spanjaard gaf vandaag vol gas en pakte zo ruim elf minuten terug op Marc Coma. Beste Nederlander vandaag was Hans Vogels op een 21e positie met veertig minuten achterstand. Voor Jeremias Israël is de wedstrijd voorbij nadat hij door toeschouwers aangereden werd.

In het klassement heeft Coma 44 minuten voorsprong op Barreda Bort. De derde positie is voor Jordi Viladoms met ruim twee uur achterstand. Henk Knuiman is de beste Nederlander op plaats vijftien met ruim zes uur achterstand.

Bij de quads ging de dagzege naar de Rus Sergey Karyakin, bijna twee minuten voor klassementsleider Ignacio Casale. De Nederlander Sebastian Husseini bepaalde aanvankelijk het tempo en bouwde zelfs een voorsprong van twintig minuten op, maar een probleem wierp hem ver terug, waardoor hij bijna twee uur verloor. In het klassement heeft Casale 24 minuten voorsprong op Sergio Lafuente. Rafal Sonik staat op ruim een uur derde. Husseini bezet de vierde positie met vijf uren achterstand.