IMF-chef Lagarde ziet lichtpuntjes

De wereldeconomie lijdt nog steeds onder de recessie die na de financiële crisis in 2008 uitbrak, maar desondanks 'hangt er optimisme in de lucht'. Dat heeft het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds, Christine Lagarde, woensdag gezegd.

Het IMF presenteert volgende week zijn World Economic Outlook, waarin sprake zal zijn van een iets sterkere economische groei dan in de laatste vooruitblik, in oktober. "Het momentum heeft in de tweede helft van 2013 aan kracht gewonnen en zal in 2014 nog sterker worden, grotendeels vanwege verbeteringen in de moderne economieën."

Europa laat de recessie binnenkort achter zich, voorspelt het IMF-hoofd. Toch zal het herstel in de verschillende Europese landen niet even voorspoedig verlopen. De Europese Centrale Bank zou daarop moeten inspelen door middel van gerichte kredietverstrekking.

Voor grote opkomende economieën zoals China moeten de financiële regels worden aangescherpt, waarbij met name moet worden gelet op het gevaar van bubbels. "Nu de wereldwijde economie stabieler lijkt, ligt de prioriteit voor beleidsmakers in 2014 bij het versterken van het fragiele economische herstel", aldus Lagarde.

De IMF-chef dringt er bij het Amerikaanse Congres op aan de kredietlimiet te verhogen. De Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, moet ervoor waken zijn financiële steun te snel in te trekken, waarschuwt ze.