Justitie: plak sticker op webcam

Computeraars die hun webcam niet gebruiken moeten deze afplakken. Het is namelijk relatief eenvoudig om webcams en microfoons van buitenaf aan te zetten. Dat zegt landelijk officier van justitie cybercrime Lodewijk van Zwieten in een interview met de NOS.

Aanleiding voor het advies is de 18-jarige hacker die donderdag voor de rechter moet komen. Hij zou 'voor de kick' op zo'n tweeduizend computers software hebben geïnstalleerd waardoor hij mee kon kijken met de webcam en de besturing kon overnemen. Bijna alle laptops en desktopcomputers zijn tegenwoordig standaard uitgerust met een webcam en microfoon.

Het is voor hackers relatief eenvoudig om dergelijke spionagesoftware te installeren. Computergebruikers krijgen een mailtje van een onbekende afzender met een 'leuk' filmpje. Bij het openen van zo'n video installeert ongewenste software zich op de computer. Van Zwieten adviseert dan ook zulke filmpjes niet te openen.

Ook roept de officier computerfabrikanten op een knop te maken waarmee de gebruiker de microfoon en webcam kan uitschakelen. Nu brandt een lampje als de webcam aanstaat, maar dat kan een hacker eenvoudig uitzetten, stelt Van Zwieten. Zijn advies zal hem niet populair maken bij inlichtingsdiensten die ook graag meekijken, maar 'cyberveiligheid van Nederland is belangrijker'.