Onbekenden graven afsluiters gasleidingen op

Onbekenden hebben woensdagochtend vijf afsluiters van gasleidingen opgegraven bij de gaswinningslocatie van de NAM in ’t Zandt. Dat meldt RTV Noord. Het is onbekend wie er achter de actie zit. Er is een bordje achtergelaten waarop staat 'Afzender Bommend Berend’.

De NAM had dinsdag al aangegeven de winningslocaties in het Groningen-veld extra te beveiligen.

Tegenstanders van de gaswinning in Groningen laten meer en meer van zich horen. Woensdag voeren ze actie in het gehucht Doodstil. Dan zal de Groninger Bodem Beweging (GBB), een club van bezorgde en gedupeerde inwoners van het aardbevingsgebied, demonstreren bij beschadigde monumentale panden. Er zijn de komende dagen nog meer acties op komst. Onder de noemer 'Gas terug’ houdt de groep Groningers in Opstand zaterdag een langzaamaanactie over de A7.

Update 09.54 uur
Onder de aanwezigen was ook John Lanting van de actiegroep Schokkend Groningen. Hij zegt niet verantwoordelijk te zijn. "Ik heb deze week een briefje gehad waarin werd aangekondigd dat de afsluiters worden blootgelegd. "Ook zouden ze met een grote pijpsleutel voorzichtig aan de afsluiters draaien om te laten zien dat het gas kan worden afgesloten. Misschien kan zo de gasleiding richting Den Haag worden afgesloten." Het briefje is volgens hem inmiddels via de kachel de schoorsteen uit.

Inmiddels staan volgens Lanting beveiligers bij de afsluiters om te voorkomen dat voorbijgangers de kranen alsnog dichtdraaien. "Ik neem aan dat ze alles straks weer dichtgooien. Nu zou je er zo bij kunnen.