'Hollande zit omhoog met maîtresse'

De Franse president François Hollande heeft in de verkiezingscampagne in 2012 de kiezers beloofd hen als president niet met relaties met of roddels over vrouwen op te zadelen, zoals zijn wilde voorganger Nicolas Sarkozy deed. Maar die belofte is Hollande niet nagekomen. Franse media zijn er nu van overtuigd dat hij een relatie heeft met de 41-jarige actrice Julie Gayet, die als maîtresse optreedt naast Hollandes levenspartner 'première dame' Valéry Trierweiler.

Aan de top van de Franse natie zijn maîtresses geen onbekenden. Aan het Franse hof van Lodewijk XV bijvoorbeeld wemelde het ervan en zij oefenden grote invloed uit op het landsbestuur, zoals Jeanne Poisson, beter bekend als madame en later markiezin de Pompadour. De adel overleefde de revolutie nauwelijks, maar maîtresses dienden ook de republiek. Napeléon III bijvoorbeeld omringde zich in de 19e eeuw met mooie beschaafde 'courtisanes'. Aan het einde van die eeuw stierf president Félix Faure in 1899 in bed in het Elyséepaleis naar verluidt met een maîtresse tijdens of vlak na orale seks.

In de huidige in 1958 gevestigde Vijfde Republiek zijn staatshoofden evenmin celibatair. Valéry Giscard D'Estaing ging er na zijn ambtstermijn prat op. François Mitterrand had tal van geheime relaties onder wie een vrouw met wie hij een dochter, Mazarine, kreeg. Toen hij eens om 04.00 uur 's morgens tegen een melkwagen botste, wist heel het land vrijwel zeker dat hij van een vriendin kwam.

Volgens Franse media geldt Jacques Chirac echter nog steeds als "de Casanova van het Elyséepaleis". Hij ging volgens getuigenissen van onder anderen zijn chauffeur aan de lopende band naar een hele schare vrouwelijke maîtresses en bewonderaarsters. Hij bracht ook korte bezoeken aan vrouwen die volgens de chauffeur "5 minuten duurden inclusief de douche".

'Hollande zit omhoog met maîtresse'
Wat vervelend nou!