Gemeenten krijgen 3,9 miljard voor zorg

Gemeenten krijgen vanaf 2015 3,9 miljard euro voor de uitvoering van de zorgtaken. Dat blijkt uit de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) die staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De wet is onderdeel van het kabinetsbeleid om een aantal taken over te hevelen van het rijk naar gemeenten. Behalve zorgtaken gaat het om de jeugdzorg en taken op het gebied van werk. Deze overheveling betekent voor het kabinet tegelijkertijd een forse bezuiniging.

Volgens Van Rijn kunnen door de nieuwe Wmo ouderen langer thuis blijven wonen en kunnen gemeenten daarbij 'maatwerk' leveren. "Met deze nieuwe Wmo kunnen gemeenten passende ondersteuning bieden die recht doet aan de persoonlijke omstandigheden van mensen thuis", stelt hij. "De sociale omgeving, de woonsituatie en de gewenste ondersteuning verschilt immers van mens tot mens."

Niet alle zorg wordt overgeheveld naar gemeenten: de persoonlijke verzorging wordt ondergebracht in de Zorgverzekeringswet. De Raad van State oordeelt dat hiermee de 'beoogde omslag in denken en doen fors wordt beperkt'. Ook blijft voor dit deel de 'opwaartse druk van de zorguitgaven' bestaan en is het onzeker of mensen ook toereikende zorg krijgen.

Vanuit de oppositie klinkt dan ook meteen flinke kritiek op het wetsvoorstel. "De bezuinigingen op de zorg thuis leiden ertoe dat mensen hun zorg verliezen of zelf voor de kosten zullen opdraaien", reageert Linda Voortman (GroenLinks). "Door de enorme bezuinigingen op thuiszorg en dagbesteding wordt het voor gemeenten ondoenlijk om dezelfde zorg te blijven geven."

Renske Leijten (SP) voorspelt op Twitter een 'drama'. Vanuit de regeringshoek klinken echter andere geluiden. PvdA-Kamerlid Otwin van Dijk noemt de Wmo 'een echte buurtwet'. "Gemeenten krijgen nog meer mogelijkheden om samen met mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben goede oplossingen te vinden", schrijft hij op de website van zijn partij. "Op die manier ontstaat er ruimte voor maatwerk en gezond verstand, van zorgprofessionals en cliënten."