Gekonkel nekt VVD-afdeling Schijndel

Onderling wantrouwen heeft ertoe geleid dat de VVD-afdeling in het Noord-Brabantse Schijndel uit elkaar is gevallen en niet meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen. "Het was een soap, dorpspolitiek op zijn smalst", stelt fractievoorzitter Hans Schoones dinsdag.

Het partijbestuur stelde in een reactie aan het Brabants Dagblad dat er net 'als de landelijke trend' niet genoeg goede kandidaten zijn gevonden. Maar dat heeft een reden, zegt Schoones, zonder namen te noemen. "Onderling ontstond ruzie van de plaatsen een tot en met zes op de kieslijst. De ene kandidaat wilde niet onder die kandidaat. Een andere kandidaat zou weer helemaal niet op de lijst mogen staan."

Aanvankelijk had de partij twaalf mensen op het oog, maar daar bleven er na alle problemen volgens Schoones maar vijf van over. "Als je het zo bekijkt dan heb je inderdaad niet genoeg mensen."

Partijbestuurder Harry Bekkers erkent dat bij sommige kandidaten het onderlinge vertrouwen ver te zoeken was. "We zijn een halfjaar bezig geweest met een kieslijst. We wilden een lijst met acht namen, maar dat hebben we niet gehaald", aldus Bekkers. "Het streven was een lijst met cohesie, waar mensen als team konden samenwerken. Heel vervelend dat dat niet is gelukt."

Het besluit om niet deel te nemen aan de verkiezingen op 19 maart is maandagavond genomen. Inmiddels oud-fractievoorzitter Schoones noemt de gang van zaken 'in- en intriest'. "Het is altijd goed gegaan, we hadden telkens twee tot drie zetels, kregen aardig wat stemmen. Dan is deze ontwikkeling bedroevenswaardig", aldus Schoones na bijna twintig jaar in de lokale politiek. Hij wil zich nu vooral op zijn werk en gezin richten.

De afdeling VVD-Schijndel blijft nog wel bestaan. Het partijbestuur wil de afdeling nieuw leven inblazen.